Το Νησί

Η Ιστορία της Ρόδου στην Ελλάδα

Μερικά Λόγια για την Ιστορία της Ρόδου

Τα Faces Art Suites εδρεύουν σε ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα νησιά της Ελλάδος, την Ρόδο Το νησί, που κατοικήθηκε στα τέλη της Νεολιθικής περιόδου (4000πχ) υπήρξε μήλο της Έριδος, ανάμεσα σε πολλούς λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς ανά τους αιώνες. Την χρυσή του όμως περίοδο, μεταξύ 5ου και 3ου αιώνα π.Χ., την διανύει στην Ελληνιστική εποχή, ακμάζοντας σε όλους τους τομείς, με δικό του νόμισμα και την σφραγίζει με ένα δείγμα εξαιρετικής τέχνης, τον Κολοσσό της Ρόδου, ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου.

Στην Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, αν και τερματίζεται η ανεξαρτησία της,
(γίνεται επαρχία των εν λόγω αυτοκρατοριών) συνεχίζει να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το μεγαλείο της, παραμένοντας στο επίκεντρο του τότε κόσμου, στα γράμματα, τις επιστήμες και τις τέχνες.

Επιπλέον, επί Βυζαντίου έχει να επιδείξει πληθώρα Βασιλικών εκκλησιών, πολλές από αυτές, εντυπωσιακών διαστάσεων.

Η ιστορία της Ρόδου είναι ζωντανή. Υπάρχει παντού. Στον αέρα, στις γωνιές των σοκακιών, στις τυχαίες πέτρες του δρόμου. Έρχεται στην μύτη σου, από την αύρα της θάλασσας.

Την περίοδο δε των Ιπποτών (1309μ.χ.), όπως και εκείνη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (1522μ.χ.), μπορείς να την ζήσεις ατόφια και ανέγγιχτη από τον χρόνο, αρκεί να χαθείς στα στενά της κατοικημένης και πολύβοης Μεσαιωνικής της πόλης.

Το κομμάτι αυτό του νησιού άλλωστε, ανακηρύχθηκε από την UNESCO το 1988 Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το 1912, Ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν την Ρόδο και την υπόλοιπη Δωδεκάνησο ενώ το 1923, με την συνθήκη της Λωζάνης, αρχίζει η δεύτερη Ιταλική περίοδος. Τότε ήταν, που οι Ιταλοί ανοικοδομώντας πάμπολλα κτήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, μετέφεραν το διοικητικό τους πυρήνα, εκτός των τειχών της Μεσαιωνικής αγοράς, στο κέντρο αναφοράς πια της καινούργιας πόλης, Μαντράκι – Νιοχώρι.

Το ραντεβού του hotel Faces με την ιστορία, ξεκινάει από αυτήν ακριβώς την περίοδο και τη συνοικία, το περίφημο και ιστορικότατο Νιοχώρι. Συγκεκριμένα από την διεύθυνση, Δηλμπεράκη 43-45. Φτάνοντας εκεί, θα αντικρίσετε ένα ιδιαίτερου ύφους νεοκλασικό, ανακαινισμένο με περίσσεια αγάπη και επιμέλεια.